Rijk

Iemand vroeg me hoe het nou is om rijk te zijn. Ik moest even schakelen. Rijk? Ik was het al bijna vergeten, maar inderdaad, ik ben ervaringsdeskundige. Voor de duidelijkheid, met rijk bedoel ik: heel veel geld hebben! Er zijn namelijk ook mensen, die zeggen rijk te zijn, omdat ze zo’n leuk, druk leven hebben, omdat ze altijd omgeven worden door de liefde van het universum, of omdat ze gewoon “in contact met zichzelf” zijn. Een duidelijk aflopende reeks van zegeningen als je het mij vraagt. Vroeger hoorde je ook nog wel eens: “ja ik ben rijk want ik heb een lieve vrouw en een tuin vol rozen”. Zo zei vader Abraham het, vlak voor hij het smurfenlied bedacht. Jammer genoeg raakte die levenslied-rijkdom uit de tijd. “Lief” was niet langer goed genoeg en een roos alleen nog verkrijgbaar in een cadeauverpakking met sexy rood stringetje.

Nee, met rijk zijn bedoel ik dus heel veel geld hebben! Ik werd rijk door als inkoop-adviseur te gaan zzp-en. En rijk zijn is echt hartstikke leuk! Ik kan het iedereen aanraden. Je kunt zoveel doen met geld: uitgeven, weggeven of sparen. De eerste twee waren al zo leuk, dat ik aan het laatste niet meer ben toegekomen. Rijk worden is iets anders dan rijk blijven. Het is net als een 3-0 voorsprong bij de rust: je voelt je comfortabel en wilt rustig het balletje rondspelen, maar juist daardoor gaat het mis. Rijk worden is ook heel wat anders dan nog rijker worden. Als je die ambitie mist kun je het vergeten. Nog rijker worden is topsport: go for the extra mile, no limits, nog beter zijn dan je al was en dat soort vervelende praat.

Verder is er nog een soort wetmatigheid over werk en privé. Cabaretiers zeggen altijd dat ze thuis helemaal niet grappig zijn, bij loodgieters lekt de kraan en politici schijnen, in hun eigen omgeving, zelden betrokken of belangstellend te zijn. Zo kunnen inkopers voor zichzelf slecht met geld overweg. Inderdaad, ik ben al weer geruime tijd terug op aarde. Ik heb nog altijd een leuk leven en voor het nageslacht zijn er sappige verhalen. Ruim voldoende om mezelf nog steeds rijk te noemen.

Één reactie op “Rijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *